Vijf redenen om een fysiotherapeut te raadplegen.

Fysiotherapie is misschien niet je eerste gedachte als het gaat om zeurende rugpijn, vervelende hoofdpijn of zelfs het helpen onder controle te houden van diabetes. Maar misschien zou het dat wel moeten zijn. Fysiotherapie is niet alleen voor ernstige pijn of na een ongeval of blessure. Fysio stimuleert beweging in alle gezondheidszorgpraktijken, van een val tot gewrichtsvervanging of chronische schouderpijn. Fysio kan worden gebruikt om uw vermogen om te genieten van de activiteiten die u graag doet te verbeteren.

Globaal zijn er vijf punten waarmee fysiotherapie kan helpen.

Verbeteren van mobiliteit, balans en kracht. Fysiotherapeuten zijn voorvechters van beweging. Een deel van hun werk is om u te leren over oorzaak en gevolg in het menselijk lichaam. Kniepijn kan het gevolg zijn van het sterker moeten maken van uw heupen, terwijl carpale tunnel- en nekpijn het gevolg kunnen zijn van te veel typen en sms’en. Fysiotherapie kan u helpen bij het aanpassen van uw dagelijkse bewegingen en bij het verbeteren van de vorm waarin u sport. Het is belangrijk dat u proactief bent als het gaat om fysiotherapie en het verzorgen van uw lichaamsmechanica. Een goede fysiotherapeut zal u uitleggen waarom uw lichaam op een bepaalde manier reageert en samen met u proberen dit aan te pakken en te corrigeren.

Vermijd chirurgie. Hoewel een operatie soms onvermijdelijk is, kan preoperatieve PT (soms ook “pre-hab” genoemd) de hersteltijd helpen verlichten en na de operatie voor een beter resultaat zorgen. Sommige patiĆ«nten hebben na het ondergaan van fysio zoveel meer beweging gezien en minder pijn, dat ze helemaal van een operatie hebben afgezien.

Voorkom blessures. De kans is groot dat u nog nooit naar een fysiotherapeut bent geweest tenzij u geblesseerd was, maar het is een goed idee om fysio als een vorm van preventieve zorg te beschouwen. Misschien wilt u een competitief sportvoordeel hebben of aan uw houding werken. Een goede fysio zal uw activiteitenniveau leren kennen en u leren wat u kunt doen om letsel te voorkomen – inclusief hoe u bewuster kunt zijn als het op beweging aankomt.

Omgaan met veroudering. Naarmate we ouder worden, lopen we het risico spiermassa en spierkracht te verliezen, waardoor het moeilijker wordt ons eigen lichaamsgewicht in evenwicht te houden. Fysio kan helpen bij gewrichtspijn, artritis en artrose. Het is ook belangrijk voor ouder wordende volwassenen om te leren aanpassingen te maken voor alledaagse activiteiten (zoals opstaan uit een stoel of trappen op en af lopen). Fysio kan u helpen om met vertrouwen te bewegen en het risico op vallen en letsel te verminderen als u ouder wordt. Fysiotherapie kun je overal in Nederland vinden, bijv. fysiotherapie Doetinchem. Maar ook fysiotherapie Helmond, enzovoort.

Helpen een ziekte of aandoening onder controle te krijgen. Fysiotherapie gaat veel verder dan revalidatiecentra. Sommige fysiotherapeuten zijn opgeleid om mensen te helpen met aandoeningen die te maken hebben met hun hart, longen of gewicht – of zijn gespecialiseerd in het behandelen van pijn en disfunctie van de bekkenbodem. Mensen met diabetes type 2, bijvoorbeeld, kunnen baat hebben bij fysiotherapie, omdat fysieke conditie helpt bij gewichtsverlies door beweging, waardoor ze minder medicijnen nodig hebben en minder risico lopen op hartaandoeningen en beroertes. Een ander aandachtsgebied van fysio is het helpen omgaan met neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. Als het op fysiotherapie aankomt, is beweging een medicijn – en soms is “bedrust” het ergste medicijn dat wordt voorgeschreven na de diagnose van een ziekte.