Traditionele fysiotherapie zien we al jaren. Echter zien we de afgelopen jaren steeds meer specialisaties binnen het vak ontstaan. Fysiotherapeuten zoeken massaal de verdieping op om meer kennis over bepaalde onderwerpen te bemachtigen. Enkele voorbeelden hiervan zie bijvoorbeeld bij Fysiotherapie Oldenzaal die zich specialiseert in sportfysiotherapie, maar ook bij Fysiotherapie Glanerbrug die specialiseert in kinderfysiotherapie. In dit artikel behandelen we een aantal van deze specialisaties.
Sportfysiotherapie
Sportfysiotherapeuten houden zich vaak bezig met mensen die op hoog niveau sporten. Ze hebben hierin vaak twee functies, zowel het behandelen van lichamelijke problemen als het voorlichten om zo blessures te voorkomen. Bij het behandelen van sportblessures wordt vaak ook naar de oorzaak ervan gekeken. Vaak moeten specifieke onderontwikkelde spieren getraind worden om zo blessures in de toekomst te voorkomen. Bij voorlichting wordt er vaak ook gekeken welke onderdelen in het lichaam aandacht nodig hebben. Dit met als doel om blessures te voorkomen.
Kinderfysiotherapie
Zoals het woord als zegt behandelt een kinderfysiotherapeut kinderen. Meestal wordt je tot je 18e levensjaar als kind gezien. In de meeste gevallen worden kinderen geholpen bij het ontwikkeling van hun lichaam. Tot je 18e ontwikkelt je lichaam zich het meest, en hier kan de kinderfysiotherapeut in bijdragen. Vaak helpen kinderfysiotherapeuten wanneer er een achterstand is de motoriek, maar ook wanneer er zich problemen voordoen op het gebied van het psychosociale. Bij baby’s helpen ze vaak bij het behandelen van de voorkeurshouding van het hoofd. Hierdoor wordt afplatting aan achterhoofd van de baby voorkomen.
Manuele therapie
Manuele therapeuten richten zich vooral op de wervelkolom, maar ook gewrichten in armen en benen vallen onder de specialisatie van een manueeltherapeut. Veel klachten kunnen ontstaan vanuit de wervelkolom. Dit komt doordat er aan je wervelkolom duizenden zenuwen vast zitten die vanuit daar je hele lichaam doorgaan. Manueeltherapeuten kijken altijd naar manier waarop mensen bewegen. Hierdoor kunnen ze vaak ontdekken waar er zich problemen voordoen. Aan de hand van het onderzoek proberen ze altijd de mobiliteit weer te verbeteren en de patiënt weer klachtenvrij te krijgen.