Is een eiwitdieet wel gezond?

Je hoort te laatste tijd veel over een eiwitdieet en hoe snel je af kunt vallen door je koolhydraten te laten liggen. Is dit weer een andere modegril? Of is dit het antwoord op al je problemen? En is het eigenlijk wel gezond?

Je lichaam haalt normaal de nodige energie uit koolhydraten en is hier enorm aan gewend. Immers de helft van wat we eten zijn koolhydraten. Denk aan brood, aardappelen, rijst en veel van onze snacks. Je lichaam zet de koolhydraten om in glucose wat lekker handig is om als energie te gebruiken.

Maar als je nu ineens stopt met het eten van koolhydraten, moet je lichaam overstappen op een nieuwe bron van energie. Omdat je lichaam denkt dat er geen nieuw voedsel binnenkomt, zal het zich in een staat van ketose brengen. Dit betekent dat je lichaam nu vet als energiebron gaat gebruiken en ketonen gaat produceren.

Uitgelicht: de beste afslank shake met eiwitten verkrijgbaar

Het voordeel van ketonen als energiebron in plaats van glucose is dat je in een korte tijd veel extra vet kwijt kunt raken, zonder dat je spiermassa verliest of honger hoeft te lijden. Ook zijn er andere voordelen voor de gezondheid. Het zou kunnen helpen om epilepsieaanvallen te verminderen, omdat er chemische veranderingen plaats vinden in de hersenen. En patiƫnten met diabetes kunnen geholpen worden doordat het bloedsuikerniveau (glucose) verbeterd is en er minder insuline nodig is de glucose te transporteren.

Nadelen zijn niet alleen dat het erg lastig is om een dergelijk dieet lang vol te houden, maar ook dat het gewicht er net zo gemakkelijk weer bij komt zodra je weer koolhydraten gaat eten. Een groot gezondheidsrisico is echter ketoacidose, een levensbedreigende situatie veroorzaakt door een gevaarlijk hoog niveau ketonen in je lichaam.

Aanbeveling: Be-slank is het beste eiwitdieet met shakes van 2018

De koolhydraten die je uit je dieet haalt, kun je overigens niet geheel vervangen met eiwitten. Te veel eiwitten in je dieet kan leiden tot constipatie of diarree, schade aan je nieren, osteoporose en zelfs gewicht aankomen. Een deel van de koolhydraten vervang je met gezonde vetten. Mensen op een eiwitdieet eten namelijk gemakkelijk te veel aan verzadigde vetten, met alle gevolgen van dien.

Raadpleeg altijd een dokter voordat je aan een extreem dieet gaat beginnen.